Zwaantjes

Ingrediënten

Voor het koekje:

  • 150 g water
  • 80 g boter
  • 120 g bloem
  • 3 eieren – tot 4 afhankelijk van de consistentie van het deeg (van ongeveer 50g/stuk)

Bereiding

Voor het koekje:

  • Doe water en boter in de mengbeker en breng aan de kook 5 min/100°C/snelheid 1.
  • Voeg bloem toe en, zonder maatbeker, mix 20 sec/snelheid 4.
  • Laat het deeg nog even doorkoken: 5 min/100°/snelheid 1.
  • Verwijder de mengbeker en zet deze terzijde om 10 minuten te laten afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Het beste resultaat heb je met de stand onderwarmte bovenwarmte. Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet opzij.
  • Zet de mengbeker opnieuw in positie en mix snelheid 5, terwijl u één voor één de eieren toevoegt door de opening in het mengbeker deksel, op de draaiende mesbladen. Stop het toestel en bekijk de consistentie van het deeg.
  •  Het vierde ei klop je los en doe je voor de helft erbij, stop het toestel en kijk naar de consistentie.
  • Indien nodig voeg je er de andere helft van het ei bij, en kijk naar de consistentie van het deeg.
  • Nadat je het laatste ei hebt toegevoegd, mix nog eens 30 sec/snelheid 5.
  • Doe het deegmengsel over in een spuitzak en maak de hals van de zwaan, dit doe je door een heel fijn spuitmondje te nemen en spuit een ” ? ” of maak een ” cijfer 2 “. Dat bak je af op 10 min / 100°C.
  • Spuit nu met de rest van het deeg in kleine, zo’n 5 à 6 cm lang, staafjes (éclairs) op een klaargezette bakplaat, waarbij u telkens 5 cm tussenruimte aanhoudt. Zet de bakplaat in het midden van je oven en bak gedurende 20-25 minuten (200°C) of totdat het deeg goudbruin en de koekjes licht krokant zijn. Schakel de oven uit en zet de deur een eindje open. 

Voor het zwaantje:

  • Wanneer de koekjes zijn afgekoeld, kan je het zwaantje vormen.

Snij het koekje in 2 helften maar zorg ervoor dat je een dekseltje krijgt ( hoogte koekje is 4cm, dan moet je boven 1cm afsnijden zo krijg je 2 helften van 1cm en 3cm hoogte). 

Het onderste grootste deel hol je uit en daar mag je banketbakkersroom inspuiten en eventueel kleine stukjes fruit. 

De randen van het koekje worden met slagroom gespoten.

Met het dekseltje ga je de vleugels vorm. Snij het dekseltje in de helft en plaats ze aan weerszijden van het koekje op de slagroom.

  • Het “ ? “ koekje plaats je met het steeltje in de banketbakkersroom.
  • Op deze manier bekom je een mooi zwaantje, smakelijk!

Ingrediënten

Voor de banketbakkersroom:

  • 1 liter melk
  • 120 g suiker
  • 4 eieren (volledig)
  • 50 g bloem
  • 50 g vanillebloem
  • 1 theelepel vanillepoeder Mill/Mortar (verkrijgbaar via de shop)

Bereiding

Voor de banketbakkersroom:

  • Doe alles in de thermomix beker en meng 10 sec/std 4.
  • TM6 ga naar de indikfunctie, zet op 100 graden en start de functie.
  • TM5 ga naar het autoprogramma banketbakkersroom, grote hoeveelheid, “dik”, doorloop de ingrediënten en start het programma.
  • TM31 Stel je toestel in: 12 min/90°C/linksom/std 3.
    Laat de pudding afkoelen, mag uiteraard in de beker, en klop na afkoeling de pudding terug op: 30 sec/std 4.