Vislasagne met spinazie

Ingrediënten

600 g verse Spinazie

300 g Schelvis

300 g Zalm

150 g gemalen Kaas (vb. Emmentaler)

20 g Olijfolie

Lasagne vellen

1 Ui

1 teentje Knoflook

1 klontje Boter om de ovenschotel in te vetten

Voor de witte saus:

50 g Boter

50 g Bloem

1 pot Kreeftenfond

1 liter Melk

1 scheutje Ricard likeur

2 blaadjes Laurier 

1 takje Tijm

Peper en zout

1/2 Citroen, sap

Bereiding

  • Doe de ui en teentje knoflook in de mengbeker. Hak fijn op 5 sec / std 5. Laat aanstoven met wat olijfolie gedurende 3 min / 100° / std 1. 
  • Was de spinazie en voeg toe aan de mengbeker. Laat garen gedurende 10 min / 100° / std 1. Breng de spinazie over in een vergiet en laat uitlekken. Kruid bij met peper en zout.

Maak de witte saus (=bechamelsaus) met kreeftenfond :

  • Neem de kreeftenfond en laat deze inkoken op 5 min / 100° / std 1. 
  • Voeg er de melk, een scheutje Ricard likeur, 2 blaadjes laurier en een takje tijm aan toe. Kook op 5 min / 95° / std 1. Breng verder op smaak met peper en zout.
  • Doe de boter in de mengbeker, laat smelten op 3 min / 100° / std 1.
  • Voeg er de bloem aan toe, meng tot het een “roux” bekomt op 3 min / 100° / std 1.
  • Voeg het vocht met behulp van een vergiet toe aan de “roux” + wat citroensap. Kook gedurende 5 min / 90° / std 3. 

Verwarm de oven voor op 200°C en boter een ovenschotel in.

Bouw de vislasagne op :

  • Neem de ingevette ovenschotel. Schep eerst een beetje saus om de bodem van de schotel te bedekken. Leg daarop een laagje ongekookte lasagne vellen en vervolgens een laagje spinazie. Hierop wordt de verse rauwe vis gelegd (in stukjes, zodat de vis ook een echte laag vormt). De vis nog bijkruiden met peper en zout. Tot slot werk je af met een laagje witte saus. In deze volgorde werk je verder naar boven tot de ovenschaal gevuld is. Eindigen doe je met een laagje witte saus en nog wat gemalen kaas erover.
  • Plaats de ovenschotel in de voorverwarmde oven. Bak op 25 à 35 min / 200°. 
  • Serveer met stokbrood, smakelijk!