Ingrediënten
800 g Tomaten
40 g Olijfolie
1 Ui
1 teentje Knoflook
Verse kruiden naar smaak (basilicum, oregano, tijm, rozemarijn…)
1 tl zout
Bereiding
- Doe de ui, knoflook en olijfolie in de mengbeker en hak 5 sec / std 5.
- Spatel naar beneden en stoof aan op 3 min / 120°C / std 1.
- Voeg de tomaten, de kruiden en het zout eraan toe en hak 30 sec / std 10. Laat daarna koken gedurende 40 min / 100°/ linksom / std 1.
- Kook nog verder gedurende 10 min / Varoma / std 1, tot je de gewenste dikte van saus bekomt.
- Giet de tomaten passata over in gesteriliseerde glazen bokalen en laat telkens 1-2 cm ruimte tussen elke bokaal. Sluit de bokalen, draai ze ondersteboven en laat afkoelen. Zet op elke bokaal de bereidingsdatum.
Steriliseren doe je zo:
- Doe 500 g water in de mengbeker
- Neem de varomaschaal en plaats de bokalen in positie. Stel de Thermomix in op 15 min / Varoma / std 2.
Nog enkele tips bij het maken van tomaten passata:
- Bewaar de tomaten passata max. 12 maanden op een donkere en koele plaats. Eenmaal geopend, consumeer binnen 3-4 dagen.
- Gebruik rijpe tomaten: Deze geven de beste smaak.
- Voeg een scheutje citroensap toe: dit kan helpen om de zuurgraad te verhogen, wat de houdbaarheid kan verbeteren.
- Gebruik verse kruiden
- Zeef de saus: voor een extra gladde passata kun je de saus na het koken door een fijne zeef halen om eventuele stukjes te verwijderen.