Tomaten passata

Ingrediënten

800 g Tomaten

40 g Olijfolie

1 Ui

1 teentje Knoflook

Verse kruiden naar smaak (basilicum, oregano, tijm, rozemarijn…)

1 tl zout

Bereiding

  • Doe de ui, knoflook en olijfolie in de mengbeker en hak 5 sec / std 5.
  • Spatel naar beneden en stoof aan op 3 min / 120°C / std 1.
  • Voeg de tomaten, de kruiden en het zout eraan toe en hak 30 sec / std 10. Laat daarna koken gedurende 40 min / 100°/ linksom / std 1.
  • Kook nog verder gedurende 10 min / Varoma / std 1, tot je de gewenste dikte van saus bekomt.
  • Giet de tomaten passata over in gesteriliseerde glazen bokalen en laat telkens 1-2 cm ruimte tussen elke bokaal. Sluit de bokalen, draai ze ondersteboven en laat afkoelen. Zet op elke bokaal de bereidingsdatum.

Steriliseren doe je zo:

  • Doe 500 g water in de mengbeker
  • Neem de varomaschaal en plaats de bokalen in positie. Stel de Thermomix in op 15 min / Varoma / std 2.

Nog enkele tips bij het maken van tomaten passata:

  • Bewaar de tomaten passata max. 12 maanden op een donkere en koele plaats. Eenmaal geopend, consumeer binnen 3-4 dagen.
  • Gebruik rijpe tomaten: Deze geven de beste smaak.
  • Voeg een scheutje citroensap toe: dit kan helpen om de zuurgraad te verhogen, wat de houdbaarheid kan verbeteren.
  • Gebruik verse kruiden
  • Zeef de saus: voor een extra gladde passata kun je de saus na het koken door een fijne zeef halen om eventuele stukjes te verwijderen.