Tiramisu (TM)

Klassiek wordt de Tiramisu klaar gemaakt met boudoirs of lange vingers.
Maar waarom eens niet met een ander koekje.
Bij ons wordt er afgewisseld, soms lange vingers, soms speculoos.

Het beslag blijft hetzelfde.
Het recept is nog van toen ik nog jong was en  thuis woonde, ongeveer 35 jaar geleden.

Ingrediënten

een kop vers gezette koffie
25 gram amaretto (zijn er kindjes aanwezig, dat kan je uiteraard weglaten)

100 gram kristalsuiker (50+50)
2 eiwitten
4 eigelen
500 gram mascarpone
een pak boudoirkoekjes of speculoos koekjes van Lotus

cacaopoeder en of fijn gemalen speculoos

Bereiding

  • Zorg dat de koffie koud is en voeg er de amaretto aan toe.
  • Neem een kraaknette beker.
    Plaats de vlinder, doe er de eiwitten en de helft van de suiker in en klop op:
    2 min/std 3,5.
    Zet opzij of neem een 2e mengbeker.
  • Plaats de vlinder (het mag deze van de eiwitten zijn). Voeg de eigelen en de helft van de suiker toe en klop op: 1,30 min/std 3,5.
    Laat zonder tijd het toestel draaien op std 3, en voeg lepelsgewijs de mascarpone toe.
  • Voeg het opgeklopte eiwit toe en meng nog eens kort: 20 sec/3,5 – of tot het eiwit mooi onder het beslag is gemengd.

  • Neem een rechthoekige schaal en bouw de tiramisu in laagjes op. Begin met een laag koekjes.

  • Boudoirs: dompel ze onder in het koffie/amaretto mengsel, laat de koekjes telkens wat uitdruipen en leg ze naast elkaar in de schaal.
  • Doe er de helft van het mascarpone mengsel over en strijk glad.
  • Leg er opnieuw een laag met gesopte boudoirs op.
  • Eindig met de rest van het mascarpone mengsel en strijk mooi glad.
  • Dek de schaal af met vershoudfolie en laat gedurende minstens 8 uur opstijven in de koelkast.
  • Bestrooi de tiramisu vlak voor het serveren met cacaopoeder, snij in stukken en dien op.

  • Speculoos: leg de koekjes naast elkaar in de schaal, neem een soeplepel, en sprenkel wat koffie/amaretto mengsel over de koekjes.
  • Doe er een derde van het mascarpone mengsel over en strijk glad.
  • Leg er opnieuw een laag droge speculooskoekjes op en besprenkel met wat koffie/amaretto mengsel.
  • Doe er een derde van het mascarpone mengsel over en strijk glad.
  • Leg er opnieuw een laag droge speculooskoekjes op en besprenkel met wat koffie/amaretto mengsel.
  • Eindig met de rest van het mascarpone mengsel en strijk mooi glad.
  • Dek de schaal af met vershoudfolie en laat gedurende minstens 8 uur opstijven in de koelkast.
  • Bestrooi de tiramisu vlak voor het serveren met cacaopoeder of fijn gemalen speculooskoekjes, snij in stukken en dien op.

Waarom niet eens verse aardbeien toevoegen aan je Tiramisu.

Op dit beslag voorzie je een 500 gram aardbeien.
Zet wat aardbeien opzij om te garneren.

Snij de rest van de aardbeien in schijfjes/stukjes en meng ze op het laatste door het beslag.
Verwerk het beslag verder af met ofwel boudoirs ofwel speculoos.
Afwerken met de opzij gezette aardbeien.

 

Print Friendly, PDF & Email