Sandwiches

Foto: © Fauve De Loof

Ingrediënten

500 gr bloem voor wit brood
50 gr suiker
50 gr boter
30 gr verse of 15 gr droge gist
7 gr zout
230 gr vocht (half melk, half water)
1.5 ei = 80 g ei (rest van het ei met wat koffie of melk mengen om in te smeren)

Bereiding

  • Vocht opwarmen tot 37° (ongeveer 1min30 seconden)
  • Alle andere ingrediënten toevoegen (zorg ervoor dat de gist niet in aanraking komt met het zout)
  • Kneden minstens 5 min / deegstand.
  • Na het kneden moet je een vliesje kunnen trekken.
  • Afhankelijk van de bloemsoort kan dat oplopen tot 10-15 minuten.
  • Het deeg is licht kleverig. Elke bloemsoort is anders. Kleeft je deeg teveel , doe wat bloem bij. Niet teveel, anders verander je het recept en dat is niet de bedoeling.
  • Vorm een bol en laat 40 min rijzen onder een handdoek (zeker tot het deeg verdubbeld is)
  • Maak nu van de bol een rol en maak bolletjes van ±65gr
  • Laat 10 min rusten met de sluiting naar boven
  • Vorm de bolletjes tot sandwiches, leg de sluiting naar onder. Als het laatste bolletje gemaakt is, begin het eerste te vormen tot een sandwich (tegen dat het laatste bolletje gevormd is, ben je toch al een  10 minuten bezig). Laat ongeveer 30 tot 45 minuten rijzen.
  • Smeer elke sandwich zorgvuldig in met het ei-koffie/melk mengsel
  • Bak 10 min in een voorverwarmde oven op 200°. Tijdens eerste minuut bakken iets tussen ovendeur steken of indien niet mogelijk, doe na 1 minuut bakken even de oven open zodat alle damp kan ontsnappen.
  • Tip: blijf bij uw oven, en hou het in de gaten, elke oven is anders.
  • Voor bruine sandwiches: Vervang de helft van het wit broodbloem door volkoren.
  • Voor spelt sandwiches: 250g witte spelt en 250g volkoren spelt.
Print Friendly, PDF & Email