Foccacia met olijven en zongedroogde tomaat

Ingrediënten

10 g olijfolie, en iets meer om in te vetten
300 g bloem
15 g verse gist, verkruimeld of 8 g droge gist
190 g water
1 tl zout
Half-droge zongedroogde tomaatjes in olie
Groene olijven
Rozemarijn
Tijm
Fleur de sel (grof zeezout)

Werkwijze

  • Doe bloem, verse gist, water, 10 g olijfolie en zout in de mengbeker.
  • Kneed: 3 min/ kneedfunctie
  • Breng het deeg met behulp van een ingevette vingers op een bakmatje. Maak met ingevette handen van het deeg een ronde vorm en bedek het deeg met een dunne laag olijfolie. Bedek het deeg met handdoek of met huishoudfolie en laat het deeg rijzen op een warme plek totdat het in volume is verdubbeld (ca. 1 uur). Verwarm de oven ondertussen voor op 220°C.
  • Spreid het deeg zonder het verder te kneden met ingevette vingertoppen uit tot een rechthoek op een bakmatje.
  • Duw ten slotte kleine gaatjes met uw vingertop totdat u het werkoppervlak bereikt. Duw zongedroogde tomaat en olijven in het deeg. Bestrooi met rozemarijn, tijm en fleur de sel en besprenkel met olie.
  • Verminder de oven naar 180° en bak de focaccia voor ongeveer 20 minuten.

Je kan ook wat zongedroogde tomaat en of Provençaalse kruiden tijdens het kneden toevoegen, de laatste 30 seconden.

Print Friendly, PDF & Email