Ingrediënten
500 g Bloem voor wit brood of 6 granen-bloem, Kies best voor de merken Soubry, Aveve, Horta of Boni
300 g Water
17 g Droge gist of 30 g Verse gist
20 g Boter
8 g Zout
Bereiding
- Doe alle ingrediënten in de mengbeker (opgepast met het zout, dat mag niet in contact komen met de gist!!) en kneed 8 min / deksel toe / deegfunctie.
- Strooi een beetje bloem op je werkblad, draai de mengbeker om en draai wat aan de messen tot het deeg eruit valt. Bol het deeg op en laat 10 minuten rijzen op een warme plaats of in een Tescoma vorm (= een hittebestendige bakvorm), als je zo geen vorm hebt of geen warme plaats, laat het deeg dan langer rijzen.
- Na de eerste rijs: het deeg in gelijke delen afwegen, grootte naar wens. Ik neem altijd 60 g. Deeg opbollen en wat plat slaan. Daarna “inknippen”.
- Opnieuw laten rijzen gedurende 20 minuten. Wel oppassen want pistolets kunnen “overrijzen”.
- Bak de pistolets af in een voorverwarmde oven, eventueel met stoom, gedurende 15 à 20 min / 210°C. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
Hoe maak je stoom in je oven?
Oven goed voorverwarmen. Plaats een braadslede onderaan de oven. De pistolets in de oven zetten, na 2 minuten een tas water in de braadslede gieten.
Indien jullie moeite hebben om het deeg op te bollen, heb ik een bakvorm speciaal voor pistolets of kleine broodjes. Deze kan je terug vinden op volgende link: https://love2cook.be/product/kleine-broodjes-bakvorm-met-anti-aanbaklaag/