Ingrediënten
350 g Bloem voor wit brood
150 g meergranen Bloem (vb. 9 granen mix)
260 g Water
15 g verse Gist of 8 g gedroogde gist
15 g Kristalsuiker (optioneel)
15 g Olijfolie
8 g Zout
Sesamzaadjes, pompoenpitten en zonnebloempitten (of andere naar keuze)
Eventueel een bakvorm voor broodjes
Bereiding
Plaats een kommetje water op de bodem van je oven en voorverwarm de oven op 60°C. Boven- onderwarmte. Bekleed de bakplaat met bakpapier en zet deze opzij.
- TM7: Zet je toestel aan en ga naar “handmatig koken”.
- TM6: Zet je toestel aan en bedien met de knop.
- Doe het water, gist en suiker in de mengbeker en warm op gedurende 2 min / 37°C / std 2.
- Voeg bloem (zowel wit als de granen mix), olijfolie en zout toe aan de mengbeker. Laat kneden gedurende 4 min / deegmodus.
- Ondertussen kan je de sesamzaadjes, pompoenpitten en de zonnebloempitten al klaarzetten op een bordje. Neem er een 2de bord bij en doe daar wat water in.
- Haal het deeg uit de mengbeker, om de laatste resten deeg gemakkelijk uit je beker te halen ga je naar turbo modus / 2 sec. Met een beetje deeg in je handen, wrijf je de mengbeker proper (op die manier kleven er geen deegrestjes meer aan). Leg het deeg op een met bloem bestrooid werkblad. Bol het deeg op en weeg deegstukjes af van ongeveer 60 g per stuk. Je kan er een 13 tal uithalen. Vorm met de deegstukjes, bolletjes. 1 zijde ervan dompel je onder in het water + aan diezelfde zijde doe je er de zaadjes of pitten op. Plaats ze op een bakmat. Dit doe je voor alle 13 stuks.
- Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en laat rijzen gedurende 20 min / 60°C.
- Haal even de bakplaat met de broodjes uit de oven en laat de oven op temperatuur komen. 200°C.
- Plaats de bakplaat terug in de oven gedurende 20 à 25 min / 200°C. Neem een plantenspuitje met water en spuit wat water in de oven. Zo komt er vocht in de oven, waardoor de broodjes krokant worden EN ze zijn niet uitgedroogd. Na 10 minuten draai je je bakplaat, anders kunnen er achterin de oven enkele broodjes donkerder gebakken zijn dan de andere.
- Haal de broodjes uit de oven en laat afkoelen.
- Smakelijk!
TIPS:
Indien je moeilijkheden ondervind, kan je de workshop “ontbijt” aanvragen want sommige dingen moet je eerst eens hebben gezien.
De temperatuur is afhankelijk van het soort oven dat je hebt. Elke oven is anders. Als je de eerste keer de broodjes maakt, is het zoeken welke temperatuur je verkiest (180°, 200° of 220°C).
Heb je een combistoomoven en er zit een rijsfunctie op je oven, gebruik deze functie.
Kan je stoom toevoegen bij het bakken, dan kan je uiteraard deze functie gebruiken voor een nog beter resultaat.
Bij het kneden bij de Thermomix blijven! Het toestel kan anders af je werkblad vallen!!
Je kan ook enkel witte bloem gebruiken, als je geen meergranen lust. Dan neem je 500 g bloem voor wit brood.
Om de broodjes te vormen kan je ook de bakvorm gebruiken. Zie link naar mijn website: https://love2cook.be/product/kleine-broodjes-bakvorm-met-anti-aanbaklaag/
