Koffiekoeken / Boterkoeken

Boterkoeken maken vergt wat oefening. Maar éénmaal je de bereiding in je vingers hebt, het is oh zo leuk om te maken. Vries gerust wat koeken, net voor het rijzen, of zelfs gebakken in de diepvries.
Het volgende recept vind je terug in het Belgisch Bakboek van Stefan Elias en kan je ook volgen op zijn YouTube kanaal Bakken met Stefan Het vergt een beetje werk maar je kan gerust al wat voorbereiding de dag voor het bakken doen zoals de banketbakkersroom maken en de boterplaat vormen. Het is belangrijk om alle grondstoffen op koelkasttemperatuur te gebruiken.

Banketbakkersroom

Ingrediënten

  • 500ml melk
  • 125g suiker of Zusto
  • 4 eierdooiers
  • 40g maïzena
  • 10g vanillepuddingpoeder

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten voor de banketbakkersroom in de mengbeker en kook:
    7 min/90°C/linksom draaiend/snelheid 3.
  • Doe de banketbakkersroom in een schaal en dek het oppervlak af met vershoudfolie zodat er geen velletje op kan vormen. Laat afkoelen. 

Deeg

Ingrediënten

  • 250 g roomboter of toerboter
  • 540g tarwebloem
    50g verse gist 
    1 ei
    260g koude melk
    40g suiker
    10g zout
Voor de afwerking:
  • chocolade staafjes
  • abrikozenconfituur
  • fondantsuiker

Bereiding

  • Doe volgende liefst enige uren op voorhand.
    Neem 2 vellen bakpapier. Leg de roomboter tussen het bakpapier. Rol de boter uit tot een plaat van ongeveer 15×20 cm. Leg in de koelkast.
  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in de kneedkom en kneed tot het een geheel vormt (kneedfunctie 2 min). Rol het deeg uit tot een lap van 15×30 cm.
  • Leg de boterplaat op 2/3 van de deeglap en vouw het vrije deel van het deeg naar het midden van de lap. Vouw hierna nog eens tot over de boterplaat zodat je de lap in drieën hebt gevouwd.
  • Draai het deeg een kwartslag en rol het in de lengte uit tot een lap van 50 cm. Vouw opnieuw in drie delen. 
  • Herhaal de vorige stap.
    Dit noemt 2 toeren van 3 geven. Heb je enige kennis nog beter is 2 toeren van 4 te geven.
    Vraag gerust eens een workshop aan, sommige dingen moet je eens gezien hebben.
  • Doe het deeg in een stuk vershoudfolie of bakpapier en leg voor minstens 30 min. in de koelkast. Of even voor een 20-tal minuutjes in de diepvries.

Voor de verwerking tot chocolade koeken, strikjes, bootjes:

  • Rol het gekoelde deeg uit tot een lap van ongeveer 50x25cm. Snijd de vier kanten bij zodat je een lap verkrijgt van 48x24cm.
  • Snijd de lap in de lengte in 3 repen. Zo bekom je drie repen van 50×8 cm.
  • Snijd nu in de breedte in 6 stroken eveneens van 8 cm.
  • Voor chocolade koeken, leg een staafje chocolade tegen de rand van je vierkant stukje deeg, vouw kort over, leg een 2e staafje op het gevouwde deeg en vouw verder. Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat met de vouwnaad naar benden.
  • Voor strikjes vouw je een deegstukje in een driehoek.  Snij met een scherp mes van het driekhoekspunt recht over de gevouwen zijde tot ongeveer in het midden en vouw een kwartslag.
  • Voor de bootjes, Vouw de lapjes dubbel en maak in het midden van  de gevouwen kant een inkeping van ongeveer 3 cm.
    Vouw de lapjes weer open en haal de bovenkant van elk lapje door de opening en rek wat op zodat je getwiste randen verkrijgt. 

  • Leg de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een propere doek. Laat 60 min. rijzen. 
  • Verwarm de oven voor op 225°C onder- en bovenwarmte. 
  • Doe de banketbakkersroom in een spuitzak met grote mond en spuit een reep over de inkeping van de koeken. Bestrijk de koeken met het losgeklopte ei.
  • Bak 12 min tot de koeken een mooie bruine kleur hebben.
  • Verwarm de abrikozenjam+water en bestrijk hiermee de koffiekoeken van zodra ze uit de oven zijn.
  • Laat de koeken afkoelen en bestrijk dan de twee uiteindes met de fondantglazuur. 
Print Friendly, PDF & Email