
Ingrediënten
250 g Roomboter of Toerboter
540 g Tarwebloem
50 à 60 g Verse gist
1 ei
260 g Koude melk
40 g Suiker
10 g Zout
Abrikozenjam voor de afwerking
Bereiding
Voor het maken van het deeg :
- Boter uitrollen, doe dit liefst enige uren op voorhand of als het kan de dag voordien: Neem 2 vellen bakpapier. Leg de roomboter tussen het bakpapier. Rol de boter uit tot een plaat van ongeveer 15×20 cm. Leg in de koelkast.
- Zorg ook dat alle ingrediënten in de koelkast staan.
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in de mengbeker. Stel in op 2 min / deegmodus tot het deeg een geheel vormt. Maak er een rolletje van, cilindervormig. Rol het deeg daarna uit tot een lap van 15×30 cm.
- Neem de boterplaat uit de koelkast en leg deze op 2/3 van de deeglap. Vouw nu het vrije deel van het deeg naar het midden van de lap. Vouw hierna nog eens tot over de boterplaat zodat je de lap in drieën hebt gevouwen.
- Draai het deeg een kwartslag ( opening naar boven) en rol het in de lengte uit tot een lap van 50 cm. Vouw opnieuw in drie delen. Leg het deeg weer met de opening naar boven en rol opnieuw uit tot 50 cm.
- Dit noemt 2 toeren van 3 geven. Heb je enige kennis dan is 2 toeren van 4 nog beter, met de naad niet in het midden.
- Doe het deeg in een stuk vershoudfolie of bakpapier en leg het voor minstens 30 minuten in de koelkast bij 2°C. Of even voor 20 minuten in de diepvries.
Voor de verwerking tot chocoladekoeken, strikjes, bootjes :
- Rol het gekoelde deeg uit tot een lap van ongeveer 50×25 cm.
- Snij de lap in de lengte in 3 repen. Zo bekom je 3 repen van 50×8 cm.
- Snij nu in de breedte 6 repen van eveneens 8 cm.
- Voor chocoladekoeken: leg een staafje chocolade tegen de rand van je vierkant stukje deeg. Vouw kort over, leg een tweede staafje chocolade op het gevouwen deeg en vouw verder.
- Voor strikjes: vouw een deegstukje in een driehoek. Snij met een scherp mes van het driehoekpunt recht over de gevouwen zijde tot ongeveer in het midden. Vouw een kwartslag.
- Leg de koeken op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een propere handdoek. Laat 60 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 225°C onder- en bovenwarmte.
- Doe de koeken in de voorverwarmde oven en bak 12 min tot ze een mooie bruine kleur hebben.
- Verwarm de abrikozenjam + water en bestrijk hiermee de chocoladekoeken en strikjes van zodra ze uit de oven zijn.
Vraag gerust eens een workshop aan, sommige dingen moet je eens gezien hebben.