Ingrediënten
Voor de banketbakkersroom:
250 ml Melk
25 à 30 g Suiker
1 Ei
12,5 g Maizena
12,5 g Vanillepudding poeder
Voor het deeg:
125 g Roomboter of Toerboter
270 g Tarwebloem
130 g koude Melk
Bereiding
Begin met de banketbakkersroom. (Dat mag een dag op voorhand klaar gemaakt worden):
- Doe alle ingrediënten voor de banketbakkersroom in de mengbeker en kook op 7 min / 90° / linksom draaiend / std 3.
- Breng de banketbakkersroom over in een schaal en dek het oppervlak af met vershoudfolie zodat er geen velletje op kan komen. Laat afkoelen.
Voor het maken van het deeg:
Boter uitrollen. Doe dit liefst enkele uren op voorhand. Als het kan, de dag voordien.
Zorg ook dat alle ingrediënten in de koelkast staan. De koeken mogen maar beginnen rijzen van zodra ze zijn gevormd.
- Neem 2 vellen bakpapier. Leg de roomboter tussen het bakpapier. Rol de boter uit tot een plaat van ongeveer 15 x 20cm. Leg de plaat in de koelkast.
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in de mengbeker en kneed tot het een geheel vormt (2 min / deegfunctie). Maak er een rolletje van, cilindervormig. Rol het deeg uit tot een lap van 15 x 40cm.
- Neem de boterplaat uit de koelkast. Leg deze op 2/3 van de deeglap. Vouw het vrije deel van het deeg naar het midden van de lap. Vouw hierna nog eens tot over de boterplaat zodat je de lap in drieën hebt gevouwen.
- Draai het deeg een kwartslag (opening deeg naar boven) en rol het in de lengte uit tot een lap van 50cm. Bij het rollen het deeg steeds draaien op je werkblad. Wel oppassen dat je niet duwt op je deeg, je deegrol is geen duwrol …
- Vouw opnieuw in 3 delen met de opening naar boven.
- Rol terug uit tot een lap van 50cm (enkel in de lengte rollen, niet in de breedte).
- Dit noemt 2 toeren van 3 geven. Heb je enige kennis, nog beter is 2 toeren van 4 te geven. Met de naad niet in het midden.
Neem vershoudfolie of bakpapier en wikkel het deeg daar in. Leg het voor minsten 30 minuten in de koelkast op 2 graden of even gedurende 20 minuten in de diepvries.
Voor de verwerking tot een krans:
- Haal het deeg uit de koeling en rol het uit tot een rechthoek van 26 op 50cm en 3mm dikte. In deze rechthoek maak je een cirkel, de grootte die jij wilt voor je krans, en dat snij je uit. Je zal wel deeg over hebben, hoef je niet weg te doen. Je kan er later puddingkoeken of bootjes mee maken (recept op mijn website: https://love2cook.be/thermomix-recepten/thermomix-broodgerechten-ontbijt/boterkoeken-bootjes-en-pudding-koeken/)
- Je hebt nu een grote cirkel uit gesneden, hiervan maak je een denkbeeldige kleinere cirkel. Dat kan je doen door fijne markeren aan te brengen, zodat je weet waar je kleine cirkel komt te staan.
- In deze kleinere cirkel, maak daar een kruis in en alweer nog een (zoals je een taart zou aansnijden).
- Op deze manier heb je driehoekjes gevormd. Elk deel kan je nu overplooien. Zo ontstaan er tussen de driehoekjes, holtes of openingen.
- De holtes wat induwen, daar mag wat banketbakkersroom in samen met een abrikoos als deksel.
Verwarm de oven voor op 225°, onder-en bovenwarmte. Bak de krans ongeveer 12 minuten.
Laat afkoelen en smakelijk!
Vraag gerust eens een workshop aan, sommige dingen moet je eens gezien hebben.