Taart van appelcrumble met merenque

Taart van appelcrumble met merenque: moet nog de oven in
Taart van appelcrumble met merenque gebakken
Stukje taart van appelcrumble met merenque

Dit recept is afkomstig van Cookidoo.

Ingrediënten

Voor het kruimeldeeg:

200 g ongezouten boter, gekoeld en in stukken

400 g bloem

4 eierdooiers

1 tl bakpoeder

1 tl natuurlijk vanille-extract

50 g bloemsuiker

ongezouten boter

Voor het appelmengsel:

1500 g appels (alle soorten), geschild, klokhuis verwijderd en in vieren gesneden

½ tl kaneel

40 g suiker

Voor de merenguevulling:

4 eiwitten

150 g bloemsuiker

kaneel

Bereiding

Voor het kruimeldeeg:

  • Doe de boter, de bloem, de eidooiers, het bakpoeder, het vanille-extract en de bloemsuiker in de mengbeker en mix 30 sec / std 5.
  • Leg het deeg op een silicone mat of een met bloem bestrooid werkblad en kneed tot een bol. Verdeel het deeg in 2 bollen waarvan 1 bol 500 g weegt, de andere bestaat uit de rest van het deeg. Verpak beide bollen deeg in huishoudfolie en laat ze 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet of bekleed een bakvorm (32 x 20 x 5 cm) met bakpapier en zet opzij.
  • Rol de eerste bol deeg van 500 g uit op een silicone mat of een met bloem bestrooid werkblad om de bakvorm te bekleden. Leg het deeg op de bodem van de bakvorm en prik er genoeg gaatjes in met een vork.
  • Bak het deeg gedurende 8 minuten (180°C), zet vervolgens opzij om af te koelen. Reinig de mengbeker.

Voor het appelmengsel:

  • Snij de appels handmatig in zeer kleine stukjes. Doe in een kom en zet opzij.
  • Voeg de zeer kleine stukjes appel, kaneel en de suiker samen in de mengbeker en kook 20 min / 80°C / std 2. Giet de appelmengeling in het kookmandje, giet het vocht weg. Doe de appelmengeling in een kom en zet opzij. Reinig de mengbeker.

Voor de merenguevulling:

  • Plaats de vlinder. Doe het eiwit in de mengbeker en klop 4 min / 37°C /std 3,5.
  • Klop met de vlinder nog 4 min 30 sec / std 3, en voeg geleidelijk, lepel per lepel, de bloemsuiker toe via de opening in het deksel tot het bekomen van een homogene massa.
  • Voeg alles samen, schep de appelmengeling op de deegbodem en bestrooi alles met extra kaneel.
  • Spreid de meringue gelijkmatig over de taart. Verkruimel de resterende kruimeldeeg en strooi over de meringue. Bak 20-25 minuten (180°C), of tot ze goudgeel kleurt. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • Snijd in stukken wanneer de taart afgekoeld is en dien op, smakelijk!