Mattetaart

Mattentaarten zijn een erkend streekproduct afkomstig uit Geraardsbergen. Er hangt een ganse geschiedenis aan vast. Best eens de moeite om deze te lezen op Wikipedia. 

Je kan ze echter ook zelf thuis maken. 
Als je melk, karnemelk en azijn laat koken bekom je gestremde melk, matten genoemd, dit heb je nodig voor dit lekkere bladerdeegtaartje.
Als je de mogelijkheid hebt, ga de melk bij de boer kopen. Vaak wordt gezegd dat de melk van Jersey koeien moet komen. Dat is om dat het vetgehalte in bij deze koeien hoger ligt dan bij een ander koe-ras. Dus nog “vollere” lees romigere melk.
Koop je de melk in de winkel, ga dan zeker voor volle melk

Het receptje heb ik geplukt van op facebook. Omgezet naar Thermomix. Een foto van een foto,… dan is het moeilijk om de exacte bron te achterhalen. Namen die er op staan, ga ik omwille van de privacy niet vermelden. Toch bedankt aan degenen die het gepost hebben.

het zeven van de matten

Ingrediënten

Voor de matten:
3 liter melk
1 liter karnemelk
scheutje azijn

Voor de vulling:
ongeveer 500 g matten
100 gemalen amandelen
4 eieren
200 g suiker
1 soeplepel vanillesuiker
1/2 koffielepel bakpoeder
1/2 koffielepel amandelaroma
2 vellen bladerdeeg
ei om te doreren

Bereiding

  • Kook de melk met de karnemelk en de azijn tot er “matten” ontstaan.
    Je kan dit doen in je Thermomix, in 2 keer. Als je dit kookt in de thermomix, moet je er bij blijven, vandaar ik dit toch liever op mijn kookplaat doe.
    Giet door een neteldoek en laat een nacht uitdruppen.
  • Plaats de vlinder in een kraaknette beker.
    Klop het eiwit stijf met de vanillesuiker: 4 min / std 3,5
    Zet apart.
  • Weeg 500 g matten af en mix los: 5 sec / std 8.
    Doe er alle ingrediënten bij (uitgezonderd het opgeklopte eiwit uiteraard) en meng: 20 sec / std 6.
  • Meng nu het eiwit voorzichtig onder het beslag.
  • Leg een vel bladerdeeg in een vorm en prik er gaatjes in.
    Giet het deeg in de vorm en druk goed aan (vermijden van luchtbellen)
    Leg er een 2e vel bladerdeeg op en kleef vast met water.
    Bestrijk met het losgeklopte ei en knip er een paar gaatjes in met een schaar.
  • Bak 15 minuten op 190° en 40 minuten op 180°
    Na het bakken 5 minuten laten staan in een vorm alvorens te ontvormen.

Heb je matten over, je kan de matten invriezen,
of maak een halve of vierde hoeveelheid van het recept, afhankelijk van het gewicht van de matten dat je over hebt.
Van die extra vulling kan je een paar kleine taartjes maken
De ongebakken taartjes kan je invriezen. Je bakt ze dan af, naargelang je die nodig hebt.
Uiteraard kan je ook het volledige recept in kleine taartjes maken.
Kleine taartjes bak je uiteraard minder lang. Deze moeten ongeveer een half uur bakken.

Print Friendly, PDF & Email