
Ingrediënten
Voor de bechamelsaus (of witte saus):
800 ml Melk
55 g Boter
80 g Bloem
Peper, zout en nootmuskaat
Voor de bolognesesaus:
700 g Gehakt
600 g verse Tomaten of 2 blikken tomatenblokjes
25 Olijfolie
2 Wortelen
2 rode Paprika’s
1 Courgette
2 Uien
1 à 2 teentjes Knoflook
Spaghettikruiden of Italiaanse kruiden
Overige:
Lasagne bladen
Hesp
Eventueel verse spinazie
Gemalen kaas
Bereiding
Voor de bechamelsaus:
- Doe de melk, boter, kruiden en bloem in de mengbeker. Om geen bloemsmaak te krijgen, stel je toestel in op 10 sec / std 4. Onmiddelijk nadien ga je naar de indik functie / 100°C en start het toestel.
- Breng de saus over in een kom, zet apart en reinig de mengbeker.
Voor de bolognesesaus:
- Start met een 2 tal uien en een teentje knoflook te pellen, doe deze daarna in de mengbeker en hak fijn op 5 sec / std 5. Voeg de olijfolie eraan toe en stoof aan op 4 min / 120°C / std 1.
- Het gehakt ga ik niet in de pan bakken maar rechtstreeks in de mengbeker. Voeg bij het gehakt, de spaghettikruiden eraan toe. Stoof verder aan met behulp de spatel op 3 min / 120°C / linksom / std 1.
- Haal het ui-gehaktmengsel uit de mengbeker en breng het over in de varomaschaal. Snij de champignons in schijfjes of kwartjes, en voeg deze bij in de varomaschaal. Indien je er graag spinazie bij wilt, mag je dit op het gehakt mengsel leggen. Maak een kuiltje in het midden zodat de stoom erdoor kan!
- Doe nu in de mengbeker (moet niet gereinigd zijn): 2 wortelen, 2 paprika’s en 1 courgette. Mix gedurende 5 sec / std 5.
- Voeg er nu ofwel de verse tomaten of een 2 tal blikken tomatenblokjes bij. Mix gedurende 5 sec / std 5. Plaats de varomaschaal op de beker. Stel je toestel in op 20 min / Varoma / linksom / std 1, als je spinazie in de varomaschaal hebt bij gelegd, mag je deze na 5 min koken eruit halen dan is de spinazie gaar! Zet de spinazie apart op een bordje.
- Na 20 min koken, doe je het gehakt mengsel met de champignons bij de saus. Meng alles mooi onder en proef.
- Tijdens het koken, verwarm je de oven voor op 180°C.
- Neem een ovenschotel en begin op te bouwen: een laag bolognesesaus, daarna lasagnebladen op leggen, dan een laagje spinazie, een laagje hesp en dan de witte saus erover, nadien terug lasagnebladen, een laag bologneseaus, opnieuw lasagnebladen over leggen, dan een laagje spinazie, een laagje hesp en de witte saus erover, terug een laag lasagnebladen, een laag bolognesesaus en tenslotte als afwerking gemalen kaas bovenop.
- Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 45 min / hete lucht / 180°C. Indien er geen bruin korstje komt, eventje de “grill” opzetten.
- Smakelijk!
TIP: Lasagne mag een dag op voorhand gemaakt worden, nog geen kaas op strooien, en in de frigo bewaren. De volgende dag in de oven. Eventuele restjes mogen na het het bakken gerust in de diepvries gezet worden (na afkoeling).