Gratin dauphinois

Ingrediënten

Boter om in te vetten

30 g Zwitserse of Parmezaanse  kaas 

1 teentje Knoflook

1200 g Aardappelen, geschild en in ronde schijfjes gesneden (2 à 3mm dikte)

250 g room

1 theelepel Zout

1/2 theelepel gemalen Zwarte peper

1 snuifje Nootmuskaat

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in (grootte ca. 20 x 25 cm) en zet deze opzij. 
  • Doe de kaas in de mengbeker. Rasp 5 sec / std 7. Doe de gemalen kaas in een kom en zet opzij. Mengbeker hoeft niet uit gewassen te worden.
  • Doe de knoflook in de mengbeker. Hak 3 sec / std 7. Schraap de zijkanten van de mengbeker met een spatel naar beneden.
  • Plaats de vlinder
  • Voeg alle resterende ingrediënten toe, behalve de gemalen kaas, en laat koken op 10 min / 100° / std 1.
  • Giet het mengsel in de ingevette ovenschaal en bestrooi met de opzij gezette gemalen kaas. Zet in de oven en bak op 200° gedurende 20-25 minuten of tot de bovenkant goudbruin is. Heet opdienen.
Print Friendly, PDF & Email