Appel en ander fruit-cake(jes)

Ingrediënten

130 g boter of bakmargarine
3 eieren
150 g suiker
30 g brandewijn/rhum of melk of citroensap
200 g meel + 1 el bakpoeder (15 g) (je kan ook zelfrijzende bloem nemen)
1 klein snuifje zout
poedersuiker (om te bestuiven)
Enkele appels, Eén in stukjes gesneden voor in deeg en de rest in schijfjes voor bovenop het deeg.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een rond cakeblik (dia 26 cm) of enkele kleine cake of taartvormjes in en bebloem deze.
  • Doe boter, eieren, suiker, brandewijn, meel, bakpoeder en zout in de mengbeker en meng 20 sec/snelheid 6.
  • Eventueel kan je nu een in stukjes gesneden appel ondermengen.
  • Giet het mengsel in het cakeblik of verdeel het gelijkmatig in de kleine cake of taartvormpjes.
  • Plaats de appelschijfjes recht naar beneden in het deeg.
  • Bak in de oven 180° gedurende 30 minuten. Een grote vorm iets langer, tot 40 minuten.
  • Bestrooi met poedersuiker. Of als je de taart(jes) wilt doen blinken, bestrijk onmiddellijk na het bakken met verwarmde abrikozenconfituur of met suikerwater.

Suikerwater: Doe 100g water en 100g suiker in de mengbeker en kook tot stroop, tot de thermomix de temperatuur 120° aanduidt

Dit recept is een basisrecept en staat in het basiskookboek die meegeleverd wordt met het toestel. 
Uiteraard kan je de appels combineren met ander fruit, of appels kunt u vervangen door peren (net als de appels bereid), pruimen (in helften en pit verwijderd), perziken (in helften, pit verwijderd en net als de appels bereid), abrikozen (in helften en pit verwijderd), of elk ander soort fruit naar wens. De hoeveelheid fruit hangt af van de omvang van de cake. U heeft voldoende fruit nodig om gelijkmatig over het oppervlak van de cake te kunnen verspreiden.
Vervang de brandewijn door een likeur of sterke drank dat past bij het soort fruit. Bv laat de appelschijfjes even marineren in 30g calvados en voeg die marinade bij je cake.

Wat denk je van deze combinatie: Appel – rabarber

Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis en de pitten. Maak met een scherp mes parallelle inkepingen aan de buitenzijde van de appel, snijd de appel hierbij in maar niet volledig door. Plaats de apart gehouden stukken appel erop met de inkepingen naar boven.
Leg rauwe stukjes rabarber tussen de appel.

Foto: © Véronique Coens
Foto: © Véronique Coens
Foto: © Rita Goossens

Of deze:

Snij enkele appels in stukjes, meng wat stukjes in het deeg, beleg de bovenkant met stukjes appel, rauwe rabarber en (diepgevroren) bosbessen.

Foto: © Véronique Coens
Foto: © Véronique Coens

Deze is ook een toppertje:

appelschijfjes en (diepgevroren) framboosjes.

Foto: © Véronique Coens
Foto: © Véronique Coens

Wat denk je van deze pruimen cake:

Voor de 30 g “drank” gebruik je Calvados of Kirsch.
Enkele pruimen: 4 tot 6 naargelang de hoeveelheid fruit je wenst in je cake.
Bakvorm : rechthoekig 24 op 14cm (hoogte 6cm)

Foto: © Véronique Coens
Foto: © Véronique Coens
Foto: © Véronique Coens

Heb je dit ook gemaakt?
Maak Uw versie van dit recept en stuur Uw foto door naar info@love2cook.be

Print Friendly, PDF & Email