Een oer-oud recept.
Dat is er eentje die je groot of zelfs overgrootmoeder zeker en vast ook maakte.
Enkel, … toen hadden ze nog geen weegschaal.
Zeker en vast stond in het recept vermeld, …. gebruik x-aantal lepels, of … kopjes bloem, suiker, melk….
Is er in onze familie een feestje, dan is deze topper er steeds bij.
Ook geliefd door kindjes.
Geen liefhebber van de nootjes? In plaats van nootjes, gebruik bruine (kindjes)suiker of nesquik ter afwerking.
Ingrediënten
1 bladerdeeg, voorgerold
4 eieren, gesplitst
100 g suiker
100 g bloem
2 zakjes of 2 eetlepels vanillesuiker
500 g melk
ongeveer 300 ml room 35 tot 40%.
25 g suiker
brésilienne nootjes
Bereiding
- Rol de bladerdeeg open en leg deze in een rond bakvorm diameter 26 cm.
Prik wat gaatjes in de bodem met een vork.
Verwarm de oven 180° – warme lucht. - Plaats de vlinder in een kraaknette mengbeker.
Doe de eiwitten met de helft van de suiker in de mengbeker en klop op: 4 min/std 3,5. - Doe dit over in een andere kom of neem een 2e beker.
- Plaats de vlinder (mag deze uit de eiwitten zijn, zonder reinigen), doe de eidooiers, rest van de suiker, de bloem en de melk in de mengbeker en klop: 1 min / std 3,5.
- Doe bij dit mengsel de opgeklopte eiwitten en meng kort: 20 sec / std 3.5 of tot eiwit mooi is onder gemengd.
- Giet dit beslag op de bladerdeeg bodem en bak ongeveer 35 minuten op 180 graden.
Laat afkoelen. De flan moet koud zijn alvorens de slagroom wordt aangebracht. - Neem een propere mengbeker.
Plaats de vlinder. Doe slagroom en de suiker in de mengbeker en klop op: snelheid 3, zonder een tijd in te stellen, totdat de gewenste stijfheid is bereikt. Klop niet te lang.
PAS OP, GA ER NIET VAN WEG, KIJK VOORTDUREND DOOR HET DEKSELOPENING, 1 SECONDE TEVEEL EN JE HEBT GESCHIFTE ROOM!!!
Ben je je toestel nog niet gewoon, klop de slagroom op met de handkloppers van je mixer of met de Tupperware speedychef. - Verdeel de slagroom over de goed afgekoelde flan en strooi er rijkelijk brésilienne nootjes over.