boter – kruidenboter – ansjovisboter

De recepten die hier op de website terecht komen zijn allemaal zelf uitgeprobeerd. Zomaar van het internet plukken zou gemakkelijk zijn. Uiteraard, als een klant mij vraagt… hoe moet ik aan dit of dees recept beginnen, of heb je een recept van xxx? Dan zoek ik ook het internet af, ik begin meestal bij Jeroen Meus, Piet Huysentruyt zeker ook niet vergeten, tot njam TV. En wat Thermomix betreft, op Franse en Duitse sites vind je veel. Maak daar een combinatie van… en het resultaat komt hier op de website. Vandaar dat bronvermelding soms niet mogelijk is.

In mijn begin jaren als advisor had ik eens boter gemaakt bij een klant, als de klant een wensrecept heeft, en het is mogelijk, dan probeer ik dit ook te maken. Eerlijk, nooit meer opnieuw gedaan. Tot Lien belde… Help mijn slagroom is geschift, kan ik daar nog iets meedoen? Ik vroeg haar of er suiker in zat, het antwoord was nee…. dus mijn logisch antwoord was…. klop het verder door tot boter.

En je bent vertrokken, doe er zeezout in, maak er lookboter van. Ansjovis, dat is één van mijn favorite smaken.
Laat de boter opstijven, snij ze in schijfjes, bewaar in de diepvries.
Haal de boter uit wanneer je ze nodig hebt. Een steak, scampi’s, of op een stokbroodje bij de aperitief…

En zo heb ik weer een recept erbij voor deze website.

Succes!

Ingrediënten

250 ml tot 1 liter room van 32 tot 40% vetgehalte
ijswater (koud water met ijsblokjes in)

facultatief:
Zeezout
Look, tuinkruiden
een klein blikje ansjovisfilets

Bereiding

  • Plaats de vlinder.
  • Neem ongezoete slagroom met een vetgehalte van minimaal 32%, doe dit in de mengbeker en laat deze 7 minuten op stand 4 draaien.
    Wil je gezouten roomboter dan kan je ook nog tot 4 gram zout toevoegen per 250 ml room (afhankelijk van hoe zout je de boter wilt hebben).
    Na 7 minuten zal je zien dat je boter hebt en karnemelk. Giet de karnemelk af en bewaar dit, dit kan je opdrinken of gebruiken in een bereiding, bv. de mattetaarten.
  • Doe nu de botervlokken weer in de mengbeker en voeg 100 tot 250 ml ijskoud water toe. Afhankelijk van de hoeveelheid boter dat je maakt. Laat de Thermomix nu 1 minuut draaien op stand 4. Giet het water af en voeg nogmaals 100 tot 250 ml ijskoud water toe. Draai weer 1 minuut op stand 4. Doe dit tot het water helder is.
    Je boter is klaar voor gebruik. Bewaar je roomboter in de koelkast.

  • Van deze boter kan je nu kruidenboter maken, ansjovisboter, ….

Dit is de hoeveelheid boter die ik had van 250 ml room van 35% :
160g boter – verdeeld in 2 porties.

Laat de Thermomix draaien op sneldheid 7 en voeg de tuinkruiden toe op de draaiende messen, alsook een teentje look. Doe er zeezout bij en de 80 g boter en meng goed, std 4.

Voor de 2e portie heb ik een blokje ansjovis gecutterd. Daarbij de andere 80 g boter. Goed mengen.

Doe de boter op een stukje vershoudfolie en maak er een rolletje van. Laat opstijven in de frigo.

Ook een (andere) kruidenboter gemaakt? Mail mij Uw foto en vertel me wat jij hebt toegevoegd. Ik plaats het hier op deze pagina.

Een ontvangen tip:

 
Doe de vers gemaakte boter in ijsblokjes en vries het in. 

Heb je ook een goede tip – laat het weten. Het is leuk als we van elkaar kunnen leren.

Print Friendly, PDF & Email