Veel klanten stellen mij vragen. Enkele van die vragen heb ik hier gebundeld MET het antwoord erbij.
Niet duidelijk? Stuur me je vragen door, of vraag een workshop aan. Mijn workshops zijn niet een blaadje aflezen, we maken samen een 3 tal gerechten, en je krijgt een schat van informatie over de werking van je toestel terwijl we deze in groep samen klaarmaken.
Welke standen moet ik op de Thermomix gebruiken om de functionaliteit van een gewone keukenrobot te vervangen?
Dit gaat voornamelijk over recepten waar de de K-vorm gebruikt wordt… Welke stand gebruik ik hiervoor op de Thermomix? En wanneer moet ik de vlinder gebruiken?
- De K-vorm, bestaat niet op de Thermomix.
Wanneer gebruikte ik de K-vorm? Om zware beslag zoals een crème au beurre mee op te kloppen.
De messen van de Thermomix kunnen dit soort beslag aan.
Een crème au beurre met suikerwater of een Swiss meringue met crème au beurre zijn te doen met de Thermomix, maar niet voor beginners. (in workshops maak ik die op die manier).
Vandaar boterroom recepten, roomboter is met poedersuiker in de meeste taart recepten.
- De vlinder is om zaken luchtig te maken:
Zoals bij slagroom, eiwit, Hollandse saus, sabayon. Soms ook in uitzonderlijke gevallen om beter te mengen, raar maar waar zonder je ingrediënt “te breken”.
Voorbeeld 1: Gratin Dauphinois waarbij je de aardappelschijfjes voorgaart in de mengbeker. Zonder Vlinder zijn de schijfjes stuk, met de vlinder niet. (op de cookidoo staat een frans recept, maar ik voeg de vlinder toe, staat niet vermeld).
Voorbeeld 2 : Puree aardappelen staat in recept, gebruik vlinder. Dat doe ik niet, maar voor mensen die een gladde luchtige puree willen, wordt wel de vlinder net voor mixen geplaatst. Als je de vlinder er bij het begin in plaatst, zou je deze eens kunnen breken, want door het gewicht aardappelen schiet deze van het mes. Ik maak een gestampte puree, dus gebruik ik geen vlinder.
Voorbeeld 3 : Mayonaise op 1 ei, gebruik ik de vlinder dan is de mengbeker properder (anders hangt de mayonaise tot aan het deksel).
Bij mayonaise vanaf 2 eieren of bij Bearnaisesaus gebruik de vlinder niet omdat dat geen luchtige sauzen zijn. Indien er mensen zijn die een bearnaisesaus maken op basis van een Hollandse saus en citroensap i.p.v. azijn (dragon op laatste toevoegen), dan wordt WEL de vlinder gebruikt.
PAS OP: NOOIT Vlinder boven stand 4 !!!
Wat met kruimeldeeg / bladerdeeg / brooddeeg?
Alles voor “vast” deeg, zoals een koekjes deeg of kruimeldeeg, of bladerdeeg, brooddeeg, daar gebruik ik de “deegfunctie” voor.
De “deegfunctie” kan ook gebruikt worden voor het mengen van gehakt! Indien je de spatel door de opening van het deksel steekt, bekom je een betere mengeling.
In de Cookidoo worden veel koekjes gemaakt met 20 tot 30 seconden mixen op stand 4 tot 6, maar ik vervang dit graag door te “kneden”, dus de deegfunctie, en meekijken door de opening tot je ziet dat het voldoende is.
Vaak krijg je dan een kruimelig deeg, maar die vormt heel gemakkelijk een “bol” bij het uithalen.
Maar wat met :
– Wafelbeslag : dat doe je manueel met de kloppers van je mixer of met je staafmixer, dus gewoon mixen tussen 3 en 4, is het nodig mag je naar 5 gaan. Niet hoger, anders mix je de structuur van je deeg kapot.
– Opkloppen van slagroom : zie basiskookboek op je toestel. Bij hoeveelheden minder dan 500 ml, aub room van 35% gebruiken en erbij blijven. Voor 250ml room mix je tussen de 30 seconden en 1 min max. Heb je toch “over” geklopt, maak er boter van. Ook al zit er suiker in, die suiker “was” je er nadien uit. Op mijn website, love2cook.be vind je het recept van boter.
– Eiwit opkloppen : eveneens zie basiskookboek op je toestel, je zoekt gewoon op eiwit, en het recept komt tevoorschijn.
Doe nooit suiker in de beker samen met het eiwit bij de start. Start met enkel eiwit in de beker en voeg de suiker er geleidelijk aan bij.
Voor meringue, zie mijn website love2cook.be. Gewicht eiwit, dubbel zoveel suiker. Begin met je suiker tot bloemsuiker te mixen, dan eiwit erop en de vlinder plaatsen. Stel in gedurende ongeveer 15 min / 37° / std 2. Dit in een kraaknette beker uiteraard.
– Iets luchtig kloppen tot een ruban : Zie basiskookboek van sponge cake, dat is een biscuit. Maar ik moet toegeven, met de gewone keukenrobot of Kenwood heb je een beter resultaat. De “lint, de dikke ruban” ga je er met je thermomix niet mee bekomen. Ook bekom je een minder luchtige biscuit. Dat lossen we op, we spieken met een beetje bakpoeder aan de bloem toe te voegen.
Verder heb je niet altijd een ruban nodig. Gerechten op basis van een banketbakkersroom, daar moet je geen ruban voor gebruiken. De thermomix klopt terwijl je kookt zo krachtig dat je zelfs een beter resultaat bekomt.
Indien je recept hebt dat je een ruban moet maken, maar dan een kokende massa op je ruban moet gieten, dan mag je alles in je beker doen en al roerend opkoken. (TM6 indikfunctie op 100° of autofunctie op de TM5)
Voor een tiramisu of chocolade mousse, zoek dit recept op in je basiskookboek en vervang de ingrediënten door de uwe, zo kom je al een heel eind.
Hoe kunnen we overgebleven deegresten van de messen verwijderen?
Hiervoor kan je de “turbostand” gebruiken. Maar voor mij moet het snel gaan….,dan draai ik meestal gewoon naar std 10 en na 2 of 3 seconden stop ik door de duwen op de grijze knop.
____________________________